Wielki Gatsby / The Great Gatsby 2013

IMDB: 7.3/10 367,642 głosów

Australia, USA

Zgłoś problem

Nick Carraway jest absolwentem Uniwersytetu Yale i weteranem I wojny światowej, który latem 1922 roku przeprowadza się do Nowego Jorku, gdzie podejmuje pracę sprzedawcy obligacji. W mieście wynajmuje niewielki dom położony w sąsiedztwie olbrzymiej posiadłości tajemniczego milionera Jaya Gatsby’ego słynącego nie tylko z olbrzymiego majątku, ale również organizacji wystawnych przyjęć dla nowojorskiej śmietanki towarzyskiej. Pewnego dnia również i Nick otrzymuje zaproszenie na imprezę u Gatsby’ego, a spotkanie z gospodarzem staje się początkiem przyjaźni obu mężczyzn. Co więcej, Nick dowiaduje się, że milioner jest od lat szaleńczo zakochany w jego kuzynce Daisy , która wraz z mężem, arystokratą Tomem Buchananem mieszka również w Nowym Jorku. Jay Gatsby prosi swojego sąsiada o przysługę. Chce by Nick zaaranżował “przypadkowe” spotkanie byłych kochanków w swoim domu. Wierzy, że dzięki zdobytemu majątkowi odzyska również serce ukochanej kobiety. Czy mu się to uda?