Silicon Valley

Oryginalny tytułSilicon Valley

• Zdjęcia

Opis Dolina Krzemowa / Silicon Valley

Serial komediowy HBO opowiadający o mieszkańcach kalifornijskiej Doliny Krzemowej – bystrych specjalistach od nowych technologii. Amerykańska Dolina Krzemowa to miejsce, w którym spełniają się marzenia pasjonatów nowych technologii. Każdego dnia przybywają tam kolejny specjaliści od IT. Programista Richard (Thomas Middleditch) mieszka wraz z kumplami w hostelu pełnym hakerów i technomaniaków, którzy marzą o karierze na miarę Marka Zuckerberga. Właścicielem nietypowego hotelu jest Erlich (T.J. Miller), młody milioner, który pozwala im mieszkać u siebie za darmo, pod warunkiem udziału w zyskach z każdego wymyślonego przez nich projektu. Start-upy, deweloperzy aplikacji, firmy internetowe… to hasła, które elektryzują dziś cały świat. “Dolina Krzemowa” to stworzony przez Mike’a Judge’a (kultowy serial “Beavis i Butt-Head”) serial komediowy, który przybliża te wciąż abstrakcyjne pojęcia. Judge oparł scenariusz na swoich własnych doświadczeniach z czasów, gdy pracował, jako inżynier, w jednej z firm w okolicach Palo Alto. Bohaterowie serialu – wybitnie inteligentni, mający świetne pomysły – są jednocześnie zagubionymi w życiu młodymi ludźmi, którzy w relacjach z innymi okazują się nieprzewidywalni. W główne role wcielają się między innymi Thomas Middleditch (“Wyborcze jaja”, “Wilk z Wall Street”), Josh Brener (“Stażyści”) i T.J. Miller (“Dziewczyna z ekstraklasy”, “Przyjaciel do końca świata”).

Serial
    Rok wydania