• Źródła Serwis Dźwięk / Język Jakość

• HD Czas Apokalipsy / Apocalypse Now (1979)

Czas Apokalipsy / Apocalypse Now (1979)

Apocalypse Now    15 Aug 1979

153 min DramatWojenny

8.5
    IMDB: 8.5/10 459,098 głosów

USA

Film jest luźną adaptacją klasycznej powieści Josepha Conrada “Jądro ciemności”, której akcja została przeniesiona w czasy wojny w Wietnamie. Film koncentruje się na podróży kapitana Willarda – oficera amerykańskiego wywiadu – wysłanego w głąb Kambodży z niebezpieczną misją “bezwzględnego wyeliminowania” dezertera, pułkownika Kurtza , który dając się ponieść własnemu szaleństwu, zbuntował się przeciw przełożonym. Podróżując w górę rzeki kapitan Willard poznaje porucznika Kilgore’a , który przy dźwiękach “Walkirii” Wagnera prowadzi szwadron helikopterów do walki i organizuje zawody w surfingu podczas gdy wróg ostrzeliwuje wybrzeże. To on umieszcza Willarda w wojskowej łodzi patrolowej, której czteroosobowa załoga tworzy swoisty mikrokosmos amerykańskiej armii. Ciemnoskóry dowódca Chief Philips to były taksówkarz próbujący uchronić swoją jednostkę przed zatonięciem, a swoich podwładnych przed narkotykowym obłędem. Chef, nowoorleański kucharz, zaciągnął się do marynarki w nadziei, że jada się tam lepiej niż w piechocie. Jest jeszcze Clean, ciemnoskóry nastolatek z Bronxu i Lance, kalifornijski surfer, porwany przez wojenną zawieruchę. Przemierzając terytorium Kambodży zagłębiają się w otchłań iluzji i wszechogarniającego szaleństwa, poznają najciemniejsze zakamarki ludzkiego serca.