Co gryzie Gilberta Grape’a / What’s Eating Gilbert Grape (1993)

What's Eating Gilbert Grape    04 Mar 1994

118 min DramatRomans

7.8
    IMDB: 7.8/10 172,796 głosów

USA

Zgłoś problem

Tytułowy Gilbert Grape  to niezbyt szczęśliwy, choć nie dający tego po sobie poznać chłopak, który ma mnóstwo zajęć i brakuje mu czasu dla siebie. Mimo to nie protestuje i wiedzie nudne życie zajmując się swoją rodziną, wśród której szczególnie uważać musi na upośledzonego umysłowo brata Arniego . Oprócz niego mieszka także z dwiema siostrami i bardzo otyłą matką, która po śmierci ojca przestała dbać o siebie i teraz całe dnie spędza z pilotem w ręku, nie ruszając się niemal ze swego miejsca. Z tego powodu jest obiektem drwin okolicznych mieszkańców, co przynosi tylko wstyd jej dzieciom. Jedyną rozrywką Gilberta, który oprócz wypełniania domowych obowiązków pracuje w sklepie spożywczym, są wizyty u dojrzałej kobiety , która razem z nim zdradza swego męża. Z czasem jednak jego uwagę zaczyna przykłuwać dziewczyna o imieniu Becky , która wraz z babcią zatrzymała się w ich małej mieścinie.